Mohair

Nyt tuleekin sitten vähän monimutkaisempi selitys… Mohair saadaan angoravuohesta, ja angorakuitu taas kanista (kerron siitä myöhemmin).

Angoravuohia on erityisesti Etelä-Afrikassa, Pohjois-Amerikassa, Turkissa ja Kiinassa. Suomessa tarhataan myös jonkun verran angoravuohia. Suomessa ne pärjäävät, mutta tarvitsevat lämpöä ja suojaa enemmän kuin lampaat. Angoravuohen turkissa ei ole lanoniinia, joka suojaisi sitä kosteudelta, vaan kosteus imeytyy sen turkkiin ja se on altis vilustumiselle. Angoravuohi on kasvuympäristön osalta vaativa, niinpä sitä tuotetaan vähän ja se on kallista.

Angoravuohi tuottaa hienolaatuista silkintuntuista villaa vuodessa noin 4-5kg. Ensimmäinen kehruu tehdään vuohen ollessa 8kk ja se tuottaa kehruu kelpoista villaa kuusi vuotta.
Angoravuohen kuitukarvat ovat 15-20cm pitkiä ohuen ohuita kiharia, kiiltäviä karvoja. Hienoin laatu saadaan nuoren vuohen aluskarvoista.

Villakangasta, jossa on mohairia mukana kutsutaan usein mohairiksi, vaikkakin on usein sekoitetta.

Mohairia käytetään yleisesti villamattoihin, miesten pukuihin, huiveihin ja neuleisiin.

Mohair kutittaa monia, lisäksi se ”pöllyää” eli siitä irtoaa helposti karvoja ainakin aluksi, joten teippirullaharjalle voi aluksi olla käyttöä.

Mohair kestää hyvin venytystä, sillä on hyvä lämmöneristämis kyky ja se ei ryppyynny eikä vanutu helposti. Mohair myös värjääntyy helposti ja niinpä siitä on saatavilla upean värisiä villalankoja.