Vanhassa vara parempi. Meillä on käytössämme arvostetun jo lopettaneen City-moden kangasvarasto. Nyt leikkuu menossa, kirkkaan keltainen kukonaskel silkki, ja Wau mikä laatu. Rullan sisältä paljastu lappu vuodelta 1989. Eli tämähän on ihan vintage kangasta.

Moni sanoo kaikki kiiltäviä kankaita silkiksi. Jo pelkästään hinta kertoo monesti onko kyse silkistä, halvat kiiltävät kankaat ovat yleensä polyesterisatiinia. Silkkissä on kaunis liikkuvuus ja sen käyttömukavuus on ihan huippu.

Jos ostat ulkomailta kankaita, ole tarkkana, tottumatonta ostajaa huijataan usein. Hyvä tapa varmistua sllkin aitoudesta on polttaa muutama lanka kankaasta. Silkki palaa tuhkaksi ja haisee poltettaessa palaneelle hiukselle, tekokuitu sulaa muovipalluraksi.

Silkki on eläinkuitu ja silkkiperhonen kehrää silkkikuidun. Kiina on suurin silkin tuottaja. Silkin hinta on noussut viimeisinä vuosina jatkuvasti.

Silkkikuiduista tehdään monenlaisia silkkikankaita, rouheista paksuista kankaista ihan ohuen ohuihin harsomaisiin sifonkeihin.Erilaisia silkistä tehtyjä kangasnimiä: burette, sifonki, kiinankreppi, silkkisatiini, kreppisatiini, duchess, dupion, georgette, fuji, habotai, organza, silkkibrokadi, shantung…

Itse tykkään käyttää silkkivaatteita ja usein ihmiset mieltävät silkin vaikeasti hoidettavaksi, mutta itse olen toista mieltä. Pesen silkkivaatteet koneessa ja suoristan kuivumaan ottaessa ne suoraan henkariin kuivumaan. Usein en välttämättä edes silitä, vaan nappaan siitä henkarilta sitten suoraan käyttöön. Silkille on ihan oma pesuaineensa, mutta itse olen pärjännyt ihan peruspyykkiaineilla. Osa deodoranteista ”syöpyy” silkkiin joten jos mahdollista käytän silkin kanssa jotain aluspaitaa, taikka ompelen hikilaput suojaamaan kainaloita.