Aika usein mittatilaustyö tulee ajankohtaiseksi kun asiakas on käynyt matkoilla ja ostanut kankaan, taikka saanut sen tuliaiseksi.

Kuinka usein Suomessa huomaat yht´äkkiä tehneesin heräteostoksena, kankaan? Et varmaan kovinkaan usein. Meillä ei tosin ole kankaita kovinkaan hyvin näkyvillä. Helsingissä on muutama kangaskauppa, Villi Silkki, Materials ja sitten muutoin Eurokangas on vallannut alan. Kankaisiin ei juuri törmää, jollei vartavasten ole niitä etsimässä. Jos kankaita olisi meidän ulottuvilla helpommin, saattaisimme antaa omalle sisäiselle suunnittelijallemme enemmän valtaa ja tehdä niitä kangasostoksia. Miten hienoa olisi olla omissa itselleen suunnittelemissa pukineissa.

Mikä ihme saa meidät lomalla toimimaan ihan normaali tavoista poiketen, niin ehkä se loma. Muista, että varsinkin Aasiassa kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Kaikki kiiltävä ei ole silkkiä. Helppo tapa silkin tunnistamiseen on tehdä pieni polttokoe. Ota muutama lanka kankaasta ja polta ne. Jos se on silkkiä, se palaa tuhkaksi ja haisee palaneelle hiukselle, jos se sulaa pieneksi muovipalleroksi, tiedät että sinua on yritetty huijata.

Tänään olen työstänyt hihallista puuvillamekkoa asiakkaalleni, hänelle kangas tarttui mukaan Afrikan safarilta. Mekosta tulee tosi hieno, ihan asiakkaan näköinen juttu ja voi olla varma ettei samanlaista tule vastaan. Kuvassa puku on vielä vähän kesken, mutten malttanut olla ottamatta jo kuvaa.

Afrikassa on myynnissä ihania painettuja puuvillakankaita. Afrikalaiset printit ovat muutenkin tosi kovassa nousussa ja Afrikan muoti on ihan oma juttunsa.

Mielenkiintoisen dokumentaarisem ohjelman teki muotitoimittaja Chris Pedersen. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/22/made-africa

Itsekin olen tähän ostoshullutteluun törmännyt. En niinkään ole ostanut kankaita, mutta elämäni hulluimmat kaupat olen kuitenkin tehnyt lomalla, rubiineja ja tiikerin silmä. Näistä ostoksista on ehkä 25 vuotta ja nyt juuri tajusin, että alan miettimään, josko näistä jotain voisi korun teettää. Teen suomalaiselle korutaiteilijalle hääpukua, ja voisin häneltä tilata korun itselleni. Eilen huomasin hänen sivunsa Instagrammissa ja ihastuin hänen kättensä jälkeen, käykääpä katsomassa:

https://www.instagram.com/folklorestudioshop/

Hassua, että olen ylipäätään ostanut nämä, en juurikaan käytä koruja. Muita matkahullutuksiani ovat intialaiset varvas- ja nilkkakorut. Niitä en käytä Suomessa, mutta Intiassa käydessä tykkään niitä käyttää. Tosin edellisestä kerrasta on jo aikaa ja saa nähdä koska korut pääsevät seuraavan kerran käyttöön.