Ylioppilasjuhlat lähestyvät ja ehkä moni teistäkin pohtii mitä laittaa ylle juhliin. Itselleni on tänä vuonna tullut neljä kutsua juhliin, yhdessäkään ei ole mainittu pukeutumiskoodia, joten harkinta jää itselleni.

Haastattelin eilen lapsiani, nuoria miehiä 16 ja 22v. ja kyselin onko heille opetettu koulussa tekstiilityön tai yhteiskuntatalouden tunnilla jotain pukeutumisesta tämmöisiin juhlatilanteisiin. Ei oltu kuulemma puhuttu ikinä. Mistä suomalaiset siis oppivat nämä taidot? Perintönä kotoolta, tai kantapäänkautta kun mokaavat ja ovat pukeutuneet hullusti tilanteeseen nähden. Liian usein näitä pukeutumismokia näkee myös suomalaisten edustaessa meitä maailmalla.

Vieraana meidän tulee kunnioittaa erityistä juhlapäivää ja pukeutua sen mukaan.

Jos isäntäväki haluaa meidän pukeutuvan jotenkin poikkeavasti, esimerkiksi farkkuihin tai johonkin teemaan tulee heidän siitä ilmoittaa kutsussa.

Mutta muutama perussääntö tässäkin. Kaikki nämä kutsut jotka sain ovat päiväjuhlia, eli ennen kello 18. Tuo aika toimiikin vedenjakajana tässä pukeutumisasiassa.

Päivätilaisuuksiin pukeudutaan vierailupukuun, (ehkä vähän vanhanaikainen sanana) juhlavaan jakkupukuun, leninkiin tai näiden yhdistelmään. Juhla-asussa tulee erityistä huomiota kiinnittää istuvuuteen. Vierailupuvun ei tule olla pääntieltä turhan antava ja helman pituuskin tulisi olla säädyllinen.

Keväällä monet tykkäävät vaaleista sävyistä, olkaa tarkkoina ettei alusvaatteet paista läpi. Suosittelen valkoistenkin vaatteiden kanssa käytettäväksi ihonvärisiä alusvaatteita, valkoiset kuultavat läpi paljon enemmän.

Asuun kuuluu sirot kengät, ne ovat osa asua ja niitä tuleekin pitää jalassa sisätiloissa myös kotona järjestettävissä juhlissa. Sukkahousut tulevat olla ohuet, joko ihonväriset taikka kenkiin ja asuun sopivat. Usein Suomessa näkee myös sukattomiakin sääriä, itsekin välillä siihen ”syyllistyn”, ja mielestäni tämmöisissä ei kovin virallisissa juhlissa se suotakoon jos säät sallivat.

Älä unohda asusteita niillä saat asustasi astetta juhlavamman ja persoonallisen, korut ja pieni käsilaukku. Hattua nainen saa pitää juhlissa myös sisällä koko juhlien ajan, jopa ruokaillessaan.

Jos ollaan tarkkoja etiketin suhteen tulisi päiväjuhlissa olla aina käsivarret peitossa. Tätä sääntöä Suomessa kovin harvoin noudatetaan, mutta näin periaatteessa ja jos katsotte esimerkiksi valtiovierailuiden kuvia huomaatte tämän.

Onko teille tulossa juhlia ja millaisen asun olette ajatelleet laittaa?

Kaipaatteko yo-juhliin ohjeita miesten pukeutumiselle?

Viikko aikaa suunnitella omaa vierailupukua ja tarvittaessa vielä ehtii tehdä pientä korjaustakin istuvuuteen taikka helmanpituuteen.

Viestiketjuun olisi kiva saada kommentteja ja ehkä kuviakin teidän vierailupuvusta!

Mukavia juhlia!