Pellava on ihana materiaali erityisesti kuumalla. Se on luonnonkuitu, hengittävä ja antibakteerinen.

Aikoinaan pellava oli laajalti viljelty tekstiilikuitu, puuvilla kuitenkin valtasi alan ja pellavan kasvatus on nyt vähäistä. Se on puuvillaan verrattuna varsin ekologinen tekstiilikuitu. Pellava kasvaa laajalti eri puolilla maailmaa, aika karussakin maastossa ilman lannoitteita, torjunta-aineita ja keinokastelua. Valitettavasti Suomessa ei ole pellavan käsittelyyn erikoistuneita tuotantolaitoksia. 

Pellavan jalostaminen kankaaksi alkaa rohkimisella, jossa varren kuidut erotetaan puumaisesta ytimestä. Tämä tehdään liottamalla pellavaa vedessä ja mekaanisesti rohkimalla. Nykyään kuidut erotellaan entsyymien avulla vesialtaissa ja vedet ohjataan puhdistamoon.

Pellavan luonnollinen väri on vaaleanruskea, ja värjättävät pellavat valkaistaan ennen värjäystä.

Pellavakangas kutistuu ensimmäisessä pesussa, mikäli sitä ei ole esikutistettu. Pellavan pesussa ei tule käyttää huuhteluainetta, se saa pellavan lötkistymään. Silityksessä on hyvä käyttää runsaasti höyryä. Vaatteen suunnitteluvaiheessa tulee mallinmukaisesti huomioida, että pellava rypistyy helposti, se ei myöskään jousta joten väljyyttä on syytä jättää.

Itse rakastan pellava lakanoita ja pyyhkeitä. Mikään ei ole parempi reissupyyhe, pellava on imukykyinen, kuivuu nopeasti (ei ala haisemaan tunkkaiselta niinkuin yleensä paksut froteiset rantapyyhkeet), menee pieneen tilaan, ei paina ja on kaunis. Olen pikkuhiljaa vaihtanut kaikki pyyhkeemme pellavapyyhkeisiin. Muutaman olen jopa käynyt kutomolla kutomassa.

Moni karsastaa pellavaa alkuun, pitäen sitä kovana ja karheana, mutta pellava paranee käytössä, siitä tulee jo muutamassa pesussa ihanan pehmeä.

Mikä voikaan olla parempaa kuin köllähtää kesäisen päivän jälkeen sänkyyn, jossa mankeloidut pellavalakanat ja ne tuoksuvat ulkona kesätuulessa kuivuneille : )

Löytyykö lukijoistani muita pellava faneja