Onko ne sinulle uhka vai mahdollisuus?
Kokoan tähän muutaman vinkin vaatekauppojen alennusmyynteihin suuntaaville.

Mieti jo etukäteen mitä tarvitset. Heräteostokset saattavat syntyä epätodellisesta tarpeesta. Vaikka vaate olisi kuinka halpa, tarvitsetko sitä ja onko sinulla jo siihen tarpeeseen oleva vaate.

Osta laatua ja ole uskollinen omalle värikartallesi. Mieti sopiiko uusi vaate jo olemassa olevaan puvustoosi, jottet joudu ostamaan uudelle puserolle kaveriksi myös housuja ja kenkiä. Tunnistatko laadun? Tarvitsetko vinkkejä laadun tunnistamiseen?

Muista, että alennusmyynnissä olevat tuotteet eivät ole normaalilla hinnalla kelvanneet asiakkaille. On hyvin todennäköistä, että niissä on jotain ongelmia, ehkä materiaali, väri, malli, hinta tms. Vaikka vaate olisi nyt erittäin halpa, se ei poista sitä tosiasiaa, että se ei ehkä ole käyttökelpoinen. Hyviä löytöjä tekee todennäköisesti alennusmyynneistä erittäin pieni- taikka isokokoiset. Usein koot 38-42 on jo myyty.

Tarkastele istuvuutta. Helman, taikka lahkeiden lyhennys ei maksa ompelijalla maltaita. Jos korjaustarve on lähes koko vaatteessa, saattaa korjauttaminen hyvinkin tulla jo alevaatetta kalliimmaksi.

Itse keskityn ensimmäiseksi väriin, malliin ja materiaaliin. Käytän vain luonnonmateriaaleja, ja en lähde edes sovittamaan vaatetta, jonka materiaali ei miellytä.

Mallin tulee soveltua omalle vartalotyypille. Parhaiten oman vartalotyypin saa selvitettyä vartalovalokuvin ja mittanauhalla. Sovituksessa tulee tarkastella ensin kokonaisuutta, sitten tasapainoa ja yksityiskohtia.

Liitän tähän muutaman kuvan hameen istuvuuden tarkastelemisesta. Sivusaumojen tulee olla oikeilla paikoilla vartaloon nähden ja niiden tulee laskeutua kauniisti suoraan alaspäin. Lantiolla tulee olla vähän väljyyttä, jotta hame laskeutuu kauniisti. Vyötärö tulee olla vertikaalisesti suorassa myös sivulta katsottuna ja sopivan napakka. Hameen helman tulee olla suora, jos sitä ei ole erikseen suunniteltu epätasaiseksi. Epätasapainoinen helma kannattaa tasauttaa ompelijalla.

Kuvat ovat kirjasta Sovitus ja muotoilu, Raija Anttila ja Raili Jokinen.

Oletko menossa alennusmyyntiin, ja mitä olet ostamassa?