On taas aika kaivaa villavaatteet käyttöön. Itse otin tänään mustan villamekon päälleni ja tarkastin materiaalilapusta, mitä se on ”syönyt”, 100% merinovillaa.

Siitä innostuneena ajattelin, että voisin kirjoitella tämän viikon aikana villoista. Oikeastaan villa on lampaasta saatavaa kuitua, mutta usein puhumme myös muista eläinkuiduista villana, esim. alpakka, vikunjas, kameli, kashmir, angora…

Ostotilanteessa katson aina materiaalin erityisen tarkkaan. Tykkään villasta, eikä se kutita minua. Monesti neuleissa käytetään sekoitteita. Itse kartan kuitenkin erityisesti neulevaatteita, joihin on sekoitettu akryylia eli polymetyylimetakrylattia. Se on halpa materiaali, joka näyttää uudessa tuotteessa ihan hyvältä, mutta kun olet käyttänyt hetken vaatetta ja ehkä jopa pessyt sen, niin kauneus on kaukana. Se on hiostava, nyppyinen lumppu, jota kukaan ei halua edes ilmaiseksi.

Villavaatteet eivät kaipaa juurikaan pesua niiden antibakteeristen ominaisuuksien takia. Kainalot tulee suojata joko hikilapuin taikka aluspaidalla. Onko hikilaput sinulle tuttu juttu? Usein kuitenkin tuulettaminen riittää raikastamaan neuleen. Jos kuitenkin neuleesi kaipaa pesua, käytä villalle tarkoitettua pesuainetta ja koneessa villaohjelmaa ja alhaista lämpötilaa (30-40 astetta riittää).

Turkiskuoriaiset rakastavat erityisesti hyvälaatuisia luksus neuleita, ei ne mitään hikistä villasukkaa syö. Joten ole tarkkana neuleita säilyttäessä, ettei tuholaiset pääse niihin käsiksi. Vanhoissa taloissa yleensä on turkiskuoriaisia, eikä niistä taida eroon päästä. Itse olen huomannut ettei kuoriaiset käy käsiksi henkareissa roikkuviin vaatteisiin, mutta jos jossain kaapin perällä on myttyyn jäänyt neule viikoiksi, niin voipi löytyä tuholaisten reikiä.

Kuvassa on merinolammas (kuvan lähde https://www.catskill-merino.com/blog/12/2010).
Merinovilla on peräisin merinolampaista. Merinolampaat kasvattavat vain alusvillaa, joka on tavallista lampaanvillaa pidempää ja ohuempi kuituista. Villasta saadaan hienompaa, ohuempaa eikä niin kutittavaa. Merinovillasta voidaan tehdä hyvin ohuita villakankaita. Merinovilla ei nyppyynny ja kestää kulutusta suhteellisen hyvin. Merinolampaita kasvatetaan enimmäkseen Austraaliassa ja Uudessa Seelannissa. Merinolampaan turkki kasvaa noin 7cm vuodessa.

Onko merinovilla eettinen valinta? Kaikki tuotanto kuluttaa luonnonvaroja, ehkä parasta ostaa tuotteita jotka kestää aikaa ja kulutusta. Isot merinolammas populaatiot saattavat aiheuttaa eroosiota. Aikoinaan merinolampaille suoritettiin myös raaka toimenpide mulesing, jossa peräaukon suulle, takareisiin tehtiin viiltohaavoja, jottei raatokärpäset muni siihen. Ymmärtääkseni tästä toimenpiteestä on jo luovuttu, Austraalia ilmeisesti viimeisimpänä 2010. Jos jollain teistä uutta tietoa tästä, niin laittakaahan tuohon viestiketjuun.