Mitä värianalyysissä tehdään?

Yksi erittäin merkityksellinen tekijä vaatteissa on väri, mitä se viestii ja miten se sopii kantajalleen. Väri voi joko tuoda parhaat puolesi esiin, saada silmät säihkymään ja ihon hehkumaan, taikka se voi saada sinut näyttämääni elottomalta, väsyneeltä ja lattealta. Liian voimakas väri voi myös ”syödä” sinut, ja jäät värin varjoon, ihmiset muistavat paitasi, muttei sinua.

Flow with Naturen Johanna Järvinen teki minulle taannoin värianalyysin. Olin jo luontaisesti käyttänyt omaa palettiani, mutta silti opin uutta. Liian vaaleat sävyt eivät minulle sovi, ja se olikin selvää analyysin jälkeen. Enää en ihmetellyt miksi muutama kiva vaate vaatekaapissani oli jäänyt käyttämättä, ne olivat liian vaaleita minulle. Aina välillä niitä yritin päälleni pistää ja kuitenkaan en niissä viihtynyt ja lähdön hetkellä aina ne vaihdoin.

Kysymys ei siis ole pelkästään värien sävystä, vaan niiden tummuusasteista, puhtaudesta, kiillosta yms.

Miten tämä sitten käy? Ammattilaisella on tarvittavat kankaat tätä työskentelyä varten. Hän käy tietyssä järjestyksessä värejä läpi ja sulkee epäsopivat värit pois paletista. Huonot värit saavat kasvoille kummallisia varjoja, silmän valkuaiset eivät ole kirkkaat, iho saattaa muuttua joko liian keltaiseksi taikka harmaaksi….

Lopulta on selvitetty oma värityyppi. Hintaan kuuluu kartta omista väreistä ja erittäin monipuolinen sähköpostilla tuleva ohjeistus omien värien käytöstä.

Värianalyysi auttaa valitsemaan itselle sopivia värejä, ja helpottaa puvuston kokoamisessa, värit sopivat myös keskenään.

Itse poistin vaatekaapistani heti nämä itselleni huonot värit.

Kun tietää oman värityyppinsä, voi myös mielestäni kohdistaa ostoja tiettyyn vuodenaikaan. Minä olen tyypiltäni tumma syksy, joten eniten näitä värejä löytyy syysmallistoista. Eli nyt kannattaa kesätyyppejen ostaa myös työvaatteita, eikä vain hellemekkoja. Tällä hetkellä kaupoissa on paljon kirkkaita viileitä ja heleitä värejä tarjolla.