Monet meistä tuskailee vaateostoksilla värien kanssa. Mitkä värit sopisivat minulle, muihin vaatteisiini ja mistä pidän? Eripuraiset värivalinnat tekevät helposti asusta levottoman, kun taas toisiinsa sointuvissa vaatteissa on lähes aina levollisen ja tyylikkään näköinen.

Olen käynyt Beauty Colors -värikonsultti koulutuksen. Värianalyysejä on olemassa erilaisia, mutta tässä värit jakautuvat neljään kategoriaan; kevät, kesä, syksy ja talvi. Itse tykkään juurikin tästä analysointi tavasta, sillä tämä antaa joustovaraa vuodenaikojen ja fiiliksen mukaan pukeutumiseen mielestäni paremmin kuin 12 värikategoriaan jako, jota käytetään jossain analyyseissä.

Asut, jotka ovat omasta väripaletista sopii itselle, niissä iho näyttää hehkuvan ja värit nostavat painopistettä ylöspäin nuorentaen. Lopputulos on tyylikkään levollinen.

Tein pienen testin pinterestissä. Selailin eri asuja ja jaottelin asukokonaisuudet parillisiin (asut, joissa värit samaa vuodenaikaa) ja parittomiin (asut, joissa eri vuodenaikojen elementtejä). Nyt en ottanut huomioon millään tavalla mallin luontaista väriä, taikka asujen istuvuutta, tai muodoiltaan yhteen sopivuutta. Halusin vain nähdä miten paljon paremmin yleensä asut, jotka ovat samaa värimaailmaa toimii. Toki joskus on kiva leikkiä kontrasteilla ja tuoda särmää asuun ”väärällä” värillä, mutta se vaatii taitoa, vähän kuin useamman printtikankaan yhtäaikainen käyttö.

Tässä parittomat asut. Asut ovat pääsääntöisesti levottomia, vähän tulee kirppari fiilis tai joku vaate tai asuste pomppaa kokonaisuudesta silmille.

Asut, joissa eri vuodenaikojen värejä

Ja tässä taas parilliset asut. Asu on samasta värimaailmasta. Asut ovat levollisia ja tyylikkäitä.

Asut, jotka saman vuodenajan paletista