Monesti on pienestä kiinni, että vaate on mieluinen. Varsinkin hameissa ja mekoissa käy usein niin, että muuten mieluinen vaate jää käyttämättä, kun se on väärän pituinen. Jokaisella on oma mieltymyksensä hameen/leningin pituuteen, mutta siihen vaikuttaa myös vartalotyyppi ja säären muoto, sekä tietenkin käyttötarkoitus. Helman ei tulisi loppua pohkeen paksuimpaan kohtaan.

Mikäs tämä ompelimon hökötys sitten onkaan?

Helman lyhennyksessä käytetään helmantasaajaa, jotta helmasta saadaan vertikaalisesti suora

Helmantasaaja

Kuvassa helmantasaaja. Kun hameen-/leninginhelmaa lyhennetään, halutaan yleensä vertikaalisesti suora linja. Nyt on  muodissa myös epätasainen helma, mutta silloin siinä on oltava riittävä ero, jotta helma näyttää siltä, että se on tarkoituksella pidempi takaa tai sivuilta.

Helmantasaajassa on liitujauhetta, jolla saadaan helposti merkattua suora linja. Jos käytössäsi ei ole helmantasaajaa, voit toki tehdä merkkaukset mittanauhalla, mittaamalla maasta saman etäisyyden  koko ympärysmitalta. Ilman helmantasaajaa työ vie enemmän aikaa, mutta lyhennettäessä helmantasaus kannattaa aina tehdä.  Pyydän asiakkaani aina sovitukseen helman lyhennyksessä. Se, että lyhennetään vaikka 5 cm koko matkalta, ei yleensä toimi. Kerran kun tehdään, niin tehdään kunnolla.

Hameenhelman lyhennys. Korjausompelu, Ompelimo Siivonen, Espoo, Tapiola

Usein katsomme itseämme vain edestä päin. Kun seuraavan kerran sovitat hametta huomioi myös sivuprofiili. Vartalonmalli vaikuttaa miten hame asettuu päällemme ja helma saattaa keikahtaa vinoon. Lantion muoto saattaa olla epäsymmetrinen, tai ryhti toispuoleinen, joka saa hameen roikkumaan toiselta puolelta alemmalla. Myös vatsan ja takamuksen muoto ja koko vaikuttaa, helma voi kipata takaalta tai edestä.

Sovitus tulee aina tehdä semmoisilla koroilla, joita yleensä on tarkoitus käyttää hameen/leningin kanssa. Jos haluaa käyttää  korottomia kenkiä, sekä korkokenkiä saman hameen kanssa, on hyvä tehdä sovitus kengillä, jotka on jotain siltä väliltä. Kengät vaikuttavat ryhtiin ja sääret näyttävät hyvinkin erilaisilta korkokengissä kuin sukkasilteen.